Студио Арт Ню Вижън беше наградено в първото издание на конкурса АРХ ИНОВА

„Арт Ню Вижън
Хотелски комплекс HAUS HUSEN - Дортмунд, Германия 1
Хотелски комплес HAUS HUSEN - Дортмунд, Германия 3
Хотелски комлекс HAUS HUSEN - Дортмунд, Германия 2

На специална церемония в сградата на Съюза на архитектите в България на 2 октомври 2014 бяха връчени наградите на победителите в първото издание на конкурса „Годишни архитектурни награди АРХИНОВА”. Тема на тазгодишното издание на конкурса беше „Ваканционни селища и хотели“.

В конкурса можеха да участват архитекти или колективи от България и чужбина с проекти в периода 2006-2014г. За първи път водещи медии в областта на архитектурата и строителството: онлайн списанията „Още за къщата“, The Building и строителния портал www.citybuild.bg се обединиха и решиха да работят заедно в посока на нещо интересно, вдъхновяващо, полезно и некомерсиално, какъвто е конкурса „Годишни архитектурни награди АРХИНОВА“.

Целта на конкурса е да поощрява и популяризира качествената архитектура, стойностните проекти на архитектите, на базата на четири основни критерия, които няма да бъдат променени и в следващите издания. Критериите са иновативност на архитектурни решения и приложени технологии, устойчивост на архитектурата и хармонично вписване на сградите в околната среда, функционалност на сградите и не на последно място естетика. Идеята е този конкурс да стане традиционен. Всяка година темата ще е различна и все по-предизвикателна за бъдещите участници. Стремежът на организаторите е да популяризира добрите идеи на архитектите сред инвеститори, граждани и обществото. Постижение е, че още в първото издание на конкурса „Годишни архитектурни награди АРХИНОВА”, участваха 29 проекта, от които 26 бяха журирани“.

 

За журито беше доста трудно да избере победителите. След петчасово обсъждане журито в състав: арх. Леонид Покрасс, арх. Ваня Мянкова, арх. Светослав Станиславов, арх. Николай Гълъбов, арх. Веселин Серкеджиев, г-н Благой Рагин и с Председател на журито арх. Пламен Братков излъчи победителите. Не бе присъдена Първа награда. Проектите бяха отличени с две втори награди, една трета и две допълнителни – една специална и една поощрителна.

 

Трета награда – Приз АРХИНОВА и грамота получи екипът на „Арт Ню Вижън“- арх. Габриела Джамбазова, арх. Павел Иванов и арх. Добромир Станков за своя проект – ХОТЕЛСКИ КОМПЛЕКС HAUS HUSEN – Дортмунд, Германия.

Наградата връчи Председателят на журито арх. Пламен Братков: „Проектът е с много добра пропорция и добри решения, но ни липсваше контекста и разказа как се е стигнало до това. Ние не оценяваме проекта сам за себе си, а защо се случва, каква е била мотивацията, какъв е бил процесът, от какво се трансформира, защото това е реконструкция.“

Проектантите от „Арт Ню Вижън“: „За нас този проект беше много важен с това, че бяхме забелязани в чужбина, успяхме да проектираме и извън България и сме много щастливи. Благодарим на организаторите, на журито и на екипа. Това, че обектът е на 2000 километра от София, е трудност, но се надяваме да се справим и да реализираме проекта успешно докрай.“

Recent Posts
Пишете ни

Не сме онлайн точно сега. Но Вие можете да ни изпратите имейл и ние ще се свържем с вас, при първа възможност.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Ваканционен комплекс - Банско 3Архитектурно студио Арт Ню Вижън е проектант на МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР „Оксилайф“