Архитектурна визуализация на мултифункционален комплекс - „Пивоварница Каменица“ 1
Мултифункционален комплекс - „Пивоварница Каменица“ 4
Мултифункционален комплекс - „Пивоварница Каменица“ 1
Мултифункционален комплекс - „Пивоварница Каменица“ 15
Мултифункционален комплекс - „Пивоварница Каменица“ 14
Мултифункционален комплекс - „Пивоварница Каменица“ 13
Мултифункционален комплекс - „Пивоварница Каменица“ 11
Мултифункционален комплекс - „Пивоварница Каменица“ 9
Мултифункционален комплекс - „Пивоварница Каменица“ 8
Мултифункционален комплекс - „Пивоварница Каменица“ 16
Мултифункционален комплекс - „Пивоварница Каменица“ 7
Мултифункционален комплекс - „Пивоварница Каменица“ 6

Автори на разработката са арх. Габриела Джамбазова, арх. Павел Иванов, арх. Добромир Станков и арх. Иванка Проданова.

Основните насоки в разработения концептуален проект са:

• Една от водещите идеи идва от това, че пиейки бира хората сe събират. Това е повод стари приятели да се виждат, причина е за нови запознанства и приятни емоции. За тази цел партерното ниво е изцяло отворено, и разработено като паркова среда с водна площ, амфитеатър и детска площадка, така че да бъде напълно достъпно за всеки. Площта може да се ползва за   изложби, представления, кино прожекции,  концерти и всякакви социални дейности, които събират хората.

• Традицията в производството на бира на компанията датира от 1881 година, но също така постоянно се развива и използва съвременни технологии и материали. Така и ние във визията на сградата сме се постарали да уловим традиционния дух на фабрика за производство на бира, но прочетен по съвременен начин. Откроява се тухлата (основен градивен материал в миналото), използвани са арки стъпили върху солидни колони, съществуващият комин – един от символите на пивоварната, е получил старинно излъчване, като е облечен в тухла. Тези архитектурни форми и материали от минала епоха са комбинирани с леки, ажурни стъклени фасади и модерни елементи  в парковата среда така, че крайният резултат е един ефектен и модерен комплекс. Искаме в проекта, традиционното да върви ръка за ръка със съвременното.

• Искаме производството на бира да се чете отвън, затова на фасада са разположени съдовете за варене на крафт бира.

• Водата присъства в проекта като препратка към извора, около който е създадена фабриката – проектирани са водни площи, които преминават около сградата и я допълват.

• Преходът към подземното ниво, посредством амфитеатъра  символизира  пещерите, в които се е складирала бирата преди. Търсена е връзка с културното и архитектурното наследство на град Пловдив с идеята за изграждане на амфитеатър – място за представления, малки концерти и други събития.

Функционално решение:

Партер –  нивото на партера  е запазено максимално отворено за посетители.  Сградата стъпва само с конструктивните си елементи и освобождава „погледа” към парка. На това ниво е разположен отворен пъб с павилион на открито, магазин за сувенири, паркинг, парк с водна площ и детска площадка.

Сутерен – на това ниво е разположен музеят за 135 г. история на бирата. На това ниво се намират и производствената част на микропивоварната,  асансьорът, който е достъпен от партера и стопански помещения.

Етаж 1 – на това ниво е разположен ресторантът с открита тераса и прекрасна гледка към парка.

За новия комплекс – „Пивоварна Каменица”

Каменица“ АД взе решение за преобразяване на  своето присъствие в град Пловдив, като на част от територията на съществуващата днес пивоварна изгражда уникален по рода си мултифункционален комплекс включващ микропивоварна за производство на крафт бира, музей на 135-годишната история на пивоварната, класически ресторант, отворен пъб, магазин за сувенири, парк с пространство за отдих и отворена амфитеатрална сцена за културни и социални събития.

Комплексът ще се простира на територия от общо 3500 кв. метра. Изграждането му  ще стартира в края на лятото на 2016 г. и се очаква да бъде завършен през пролетта на 2017 г. Ще бъдат открити около 50 нови работни места.

Общата територия на завода днес е 34 000 кв. м. От тях 3 500 кв. метра ще бъдат запазени и ще останат собственост на „Каменица“ АД, като върху тях ще бъде изграден бъдещия мултифункционален комплекс – „Пивоварница Каменица“. Оставащата част от парцела от около 30 500 кв. метра ще бъде продадена.

„Пивоварница Каменица“ ще отвори врати през 2017 година и със сигурност ще се превърне в частица, допринасяща за уникалния дух и автентична атмосфера на града на тепетата. 

Пишете ни

Не сме онлайн точно сега. Но Вие можете да ни изпратите имейл и ние ще се свържем с вас, при първа възможност.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Haus Husen - гр. Дортмунд, Германия 13