Архитектурни дейности и разработка на проект за многофункционален комплекс „Черни връх“

РЗП: 20 000 м2

гр. София

Концепция:

Архитектурният проект на обекта е изцяло съобразена с даденостите на парцела и с красивите гледки към парк „Витоша“. По този начин всеки бъдещ собственик ще се радва на дом с уникален архитектурен стил и разчупен начин на живот в него. Проектирането на сградата имаше за цел да напомня естествените форми на планина. Необходимо бе да се разпредели пространството за отделните апартаменти и всеки от тях да има собствена гледка от всеки ъгъл на жилищната сграда. Заданието за проектиране включваше и изграждане на парк в рамките на комплекса, който да бъде озеленен с разнообразни растения, както и да бъдат включени места за отдих като алеи, малко езеро и други.

Като жилищна сграда от затворен вид, тип жилищен комплекс, трябваше да се отдели специално внимание на детайлите вътре в него, за да се предоставят отлични условия за живот. Прилежащият парк и други екстри са неизменна част от тенденциите в архитектурата на подобен род сгради, тъй като все повече семейства желаят да осигурят сигурност и висок стандарт в своя дом, без да се налага да търсят допълнителни услуги извън него. Архитектурата на тази сграда е с изключителна гледка и голямо пространство пред себе си, което помага да се засили чувството за идентичност на всеки апартамент.

Местоположението на жилищната сграда е в град София, с неповторима гледка към парк Витоша. Локацията е чувствително желана през последните години, тъй като предоставя спокойствие и уединение от шума на големия град, а същевременно инфраструктурата е добре изградена. Пътните артерии в района са едни от главните в града и по този начин се превръща в лесно достъпна отправна точка до всеки край на града. В близост има различни къщи и жилищни постройки, голям търговски център, хранителни магазини и други.

След обстойно запознаване и проучване на отделни фактори, като градоустройствен план на град София, изискванията на възложителя на проекта и други, избрахме да тръгнем в една по-различна архитектурна посока. Проектирането на внушителна сграда, която да бъде функционална, с изявен архитектурен стил и да осигурява комфорт за всеки дом, е предизвикателство за всеки добър архитект.  Вдъхновение винаги има при проектирането на сграда, а тази се очертаваше да бъде върховна.

Архитектурни решения:

Концептуалният архитектурен проект е по предложение въз основа на дългогодишния опит на архитектурно бюро „Арт Ню Вижън“.

След като трябваше чрез архитектурно проектиране да се пресъздадат умело красивите неправилни форми на планината, то и отделните компоненти на сградата представляват именно различни по проектантско виждане части.  Заоблените ъгли придават омекотена визия, каквито са по билото на извисяващата се Витоша. Основните геометрични фигури имплементирани в архитектурния дизайн са четириъгълни и коносовидни, а преплитането им пресъздава визуално архитектурното виждане за поглед към пътя към върха на планината – неравен, с възвишения и равнини, но все пак спиращ дъха.

Основните материали са модерни и открояващите се, за да се подчертае архитектурния стил на всеки елемент от сградата. Архитектурата на сградата включва отделни елементи. Те са съчетани посредством архитектурни решения и проектантско проучване, оформяйки цялостна жилищна сграда. По този начин тя има различни по височина и разпределение на площите части, предлагайки апартаменти с различна квадратура.

Цветовата гама е близка до тази на природата – в кафяво и бяло, а допълнителното озеленява допълнително омекотява архитектурната постройки, придавайки свежест и усещане за живот сред природата. Панорамната гледка към планината и града правят проектираната сграда да има привлекателна гледка и повод за красиви моменти всеки ден от ежедневието.

Related Projects
Пишете ни

Не сме онлайн точно сега. Но Вие можете да ни изпратите имейл и ние ще се свържем с вас, при първа възможност.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Идеен проект на Морфологичен Център 1Музей на Втората световна война, Полша 1